PVVMSK AUK // VIIKKO #2, 23.-29.9.2013

Aliupseerikurssin toisen viikon aloittanut oppitunti oli täysi vitsi! Kouluttaja jakoi luokkamme ryhmiin tutustumaan Yleiseen palvelusohjesääntöön ja suunnittelemaan annetusta aiheesta sketsin. Raikkaan huumorin tuottama virkeys piristi mieltä loppupäivän oppitunneilla ja liikuntakoulutuksessa. Oppitunti oli kouluttajalta oivallinen HERÄTYS koko alkavalle viikolle.


Tiistai osoittautui varsinaiseksi testipäiväksi. Yleisestä palvelusohjesäännöstä mieleen tarttuneet tiedonmurut kerättiin koepaperille, pähkäiltiin läpi johtajatehtävärata ja täytettiin vertaisarvio palvelustovereista. Testien jälkeen annettiin kurssilaisille esseetehtävä johtajana kehittymisestä, vapaata aikaa kirjallisen työn aloittamiseen ja oppilaiden henkilökohtaiseen huoltoon.

Edellisen viikon ammunnoissa menestyneet kurssilaisemme osallistuivat keskiviikkona aamupäivällä Hämeen Rykmentin ampumataitokilpailuun Hälvälässä. Muut harrastivat aseenkäsittelyä pienemmillä desibelimäärillä Sotilasmusiikkikoulun kromattujen ja deaktivoitujen aseiden parissa. Vihjattakoon käsittelyn sisällöstä sen verran, että jälkeenpäin kromiosat kiilsivät entistä uljaampina. Kiiltävät työvälineet palautettiin varusvarastolle odottamaan seuraavien soittajien saapumiserää. Iltapäivällä Aliupseerikurssin johtaja piti luennon puolustustoiminnasta taistelukentällä ja jakoi ohjeita seuraavan viikon harjoituksen valmisteluihin.

Aliupseerikurssi valmiina harjoitukseen.
“Vihollista vasemmalla!”

Torstain oppituntien sisältönä olivat ne “isot tykit”, joiden käyttöä pääsemme kurssin aikana harjoittelemaan. Iltapäivällä pidettiin koulutus lippukentän avarassa miljöössä ryhmän liikkumisesta ja yhteydenpidosta käsimerkkien avulla. Kostea syysilma ei lannistanut kurssilaisten taistelutahtoa, vaan jokainen ryhmä antoi kaikkensa viikon ryhmänjohtajien ohjaamassa etenemisharjoituksessa koulutuksen päätteeksi.

Oppilaat Rautiainen ja Tanskanen kasaamassa konekivääriä.

 

Oppilas Paakki ja Pulemjot Kalašnikova Modernizirovannyi.

Hämeen Rykmentin yhteiset siivoustalkoot Hälvälän harjoitusalueella alkoivat perjantaiaamuna juhlallisesti Länsi-Suomen sotilasläänin komentajan tarkastuksella. Tarkastuksen jälkeen rykmentti jakaantui perusyksiköittäin eri siivousalueille. Siivottavaa riitti koko päiväksi irtoroskien keräilystä ampumapaikkojen kasvillisuuden perkaamiseen.

Päivän aikana AUK-kurssimme ruokaili esikunnan siivousosaston kanssa samanaikaisesti, minkä ansiosta me kurssilaiset saimme tarjoilun kapteenilta. Kokeneena johtajana tämä meille tuntematon esimies ei malttanut jättää ohjeistamatta pakin oikeasta käytöstä ja ripeästä toiminnasta linjastossa, tietenkin pilke silmäkulmassa. Siivoustöiden valmistuttua palasimme pikapuoliin kasarmille lomatarkastusta varten, jonka jälkeen pääsimme kotiin keräämään voimia tulevan viikon puolustusharjoitusta varten. 


Oppilas Kaira haaveilemassa viikonloppuvapaista.

– Oppilaskorpraali Aunu

Ilkka AunuKirjoittajan esittely:
Ilkka Aunu toimi erikoiskoulutuskaudellaan laulajana Lappeenrannan Rakuunasoittokunnan varusmiesyhtyeessä HurmaHusaareissa. Yhtyeen ohjelmisto vaihteli humpasta hard rockiin riippuen esiintymispaikasta ja yleisöstä. Seitsemän kuukauden aikana syntyi myös uusia sovituksia yhtyeen laulettavaksi ja soitettavaksi.


Aunu opiskelee säveltämistä Tapani Länsiön johdolla Sibelius-Akatemian sävellyksen ja musiikinteorian osastolla. Säveltämisen lisäksi Aunu on opiskellut pianonsoittoa musiikkiopisto Juvenaliassa opettajanaan Kari Tikkala ja laulanut Tapiolan kuorossa, Emo Ensemblessä ja lauluyhtye Meressä.


Aunun sävellystuotanto koostuu kuorokappaleista, sooloteoksista ja kamarimusiikista sekä akustisille että vahvistetuille kokoonpanoille. Oman konserttitoiminnan lisäksi Aunun sävellyksiä ovat esittäneet muun muassa Tapiolan kuoro, lauluyhtye Meri, Kymi Sinfonietta ja Tapiolan lukion musiikkilinja.
“Saavuin Hämeen Rykmentin Sotilasmusiikkikouluun aliupseerikurssille palveltuani ensin yhdeksän kuukautta Lappeenrannassa, Maasotakoulun rakuunaeskadroonassa. Peruskoulutuskauden suoritin eskadroonassa ja E-kaudella siirryin päivisin komennukselle Rakuunasoittokuntaan kuuden muun sotilassoittajan kanssa.


Ajatus AUK:hon lähtemisestä syntyi P-kauden aikana, ja tiedustelin yksikköni päälliköltä, voinko sotilassoittajana suorittaa aliupseerikurssin. Päällikkömme vastasi, että kurssipaikka voidaan järjestää, mikäli P-kauden pisteeni olisivat tarpeeksi korkeat. P-kausi sujui harjoituksissa ja välillä jopa tanssahdellen, kun kävimme muutamien rakuunojen kanssa avustamassa Lappeenrantalaisia lukioita vanhojen tansseissa. P-kauden lopulla eskadroonan muiden AUK-valintojen yhteydessä päällikkö ilmoitti minulle, että kurssipaikka voidaan järjestää Sotilasmusiikkikoulusta. Varmensin halukkuuteni osallistua kurssille ja asia sovittiin Lappeenrannan ja Lahden välillä. E-kauden harjoittelun, keikkailun ja muun toiminnan jälkeen palautin tavarani Lappeenrannassa ja lähdin komennukselle Sotilasmusiikkikouluun.


Oli haikea jättää Lappeenrannan soittajatoverit. Toisaalta hyvästit olivat vääjäämättä edessä, sillä muut kuusi rakuunasoittajaa kotiutuivat komennukselle lähtöäni seuranneella viikolla. Lahdessa huomasin saapuneeni yksikköön, jossa vallitsee kova yhteishenki. Jo ensimmäisenä päivänä Hennalassa selvisi, että olen saapunut omieni joukkoon.”