Tangomarkkinat ja Gymnaestrada – mikä viikko!

Tiistai alkoi intensiivisillä harjoituksilla reserviläisten kanssa heti aamusta. Treenit kestivät aamusta iltaan ja jokaisella varmasti soi tangot korvissa vielä nukkumaan mennessäkin. Tangot soivat luultavasti jokaisen unissakin, mutta sitä se tulinen musiikki teettää.

Keskiviikkona teimme viimeiset roudaukset varhain aamulla ja siirryimme busseilla kohti  Tangomarkkinoita. Kolmisen tunnin bussimatkan jälkeen saavuimme paljon puhuttuun kaupunkiin: Seinäjokeen. Söimme lounaan ja jatkoimme heti kohti Ilmajokea, jossa asetuimme SeAMK:in asuntoloihin Tangomarkkinoiden ajaksi.

Saimme levättyä hetken ennen kuin lähtö takaisin Seinäjoen keskustaan paraatiin koitti. Sää ei ollut parhain, mitä olisi avajaisten toivonut olla, mutta muutama kastunut nuotti oli sen arvoista. Ihmisten määrä lisääntyi lisääntymistään, mitä pidemmälle paraatikulkue kulki. Laulajat ja tanssijat elävöittivät paraatia kylmällä ja kosteallakin säällä.

Entinen tangokuningas Amadeus Lundberg sytytti tango-orkesterimme jo harjoituksissa tuliseen liekkiin.

Entinen tangokuningas Amadeus Lundberg sytytti tango-orkesterimme jo harjoituksissa tuliseen liekkiin.

Harjoitukset jatkuivat seuraavana päivänä laulajien kanssa Seinäjoki-salilla, missä vietimme lähes koko päivän Seinäjoki Areenan lisäksi. Mahtavat laulajat ja sovitukset saivat vanhat klassikot saamaan uutta väriä, mistä jokainen mukana ollut voi mielestäni olla ylpeä. Ilta päättyi Tangokuningatar-finaaliin avaukseen, jossa marssimme soittaen tuomarien ja kilpailijoiden kanssa paikoilemme. Fanfaarin ja laukausten kera avasimme finaalin ja siirryimme takaisin asuntolaan odottamaan huomista.

Perjantaina harjoittelimme laulajien kanssa Legendaarinen Olavi Virta -konserttia vielä viimeisen kerran ennen iltaa. Jokaisesta pystyi huomaamaan innon jo ennen konserttia ja olihan se sen arvoista. Astuimme kameroiden eteen ja innostuksen huomasi ensimmäisistä tahdeista saakka. Jokaisesta näki, että he antoivat kaikkensa spektaakkelimaisen konsertin eteen.
Konsertti sujui mahtavasti, mutta se ei olisi onnistunut ilman varusmiestovereitani, yliluutnantti Tommi Suutarista ja eikä tietysti ilman upeita laulajiamme. Kiitoksia saimme Puolustusvoimien johdolta ja muilta katsojilta ja voin Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan puolesta kiittää teitä, että saavuitte paikalle kannustamaan meitä.

Lauantaina matka jatkui aamulla kohti Parolaa, jossa nopeiden tavaroiden vaihdon ja reserviläisten hyvästelyjen jälkeen lähdimme jo Helsinkiin,  Gymnaestradan harjoituksia kohti. Harjoitukset sujuivat niin kuin pitikin ja jännitys tiivistyy koko ajan enemmän tulevan avajaisen vuoksi.

Teemu Roivaisen Hopeisen kuun tulkinta oli yksi illan kohokohdista.

Teemu Roivaisen Hopeisen kuun tulkinta oli yksi illan kohokohdista.

Vihdoin sunnuntai koitti, jota kaikki olimme odottaneet: Gymnaestradan avajaiset. Aamulla koko Paraatisoittokunta pakkasi tavarat ja suunnaksi muuttui Helsingin Olympiastadion. Aamu alkoi areenalla viimeisillä harjoituksilla ennen iltapäivän esitystä. Sää ei jälleen kerran ollut parhain, mutta harjoitukset onnistuivat juuri niin kuin pitikin. Oleskelimme pienessä takahuoneessamme lavan läheisyydessä kunnes suuret ihmismäärät lähenivät areenaa. Tunnelma oli käsin kosketeltava ja ihmisten innokkuus ja energisyys tarttui meihinkin vahvasti. Ei kauan aikaa kulunutkaan, kun olimme heidän kanssaan taputtamassa ja juhlimassa areenan juurella. Ihmisiä oli silmän kantamattomiin ja jokaisella oli samanlainen onnellisuuden kiilto silmissään kuin meillä, jotka jännitimme suurinta konserttiamme tähän mennessä. Ihmisten energia antoi meillekin täysin uudenlaista energiaa konserttiin ja jokainen otti ensimmäiset askeleensa askeleensa suurella innolla kohti areenan keskipistettä. Astuimme lavalle ja ihmismassan ääni oli korvia huumaava. Jokaisen maan osallistujat hurrasivat meille ja saimme siitä vain lisää potkua esiintymiseemme.

Esitys tuntui kulkevan valonnopeudella ja esiintymisen jälkeen olimme kaikki taivaissa. Esitys oli mennyt hyvin ja olimme saaneet suuret hurraukset paikalla olleilta katsojilta. Ei tätä enempää voi esiintyjä pyytää. Tunne oli uskomaton valtavan stadionilla olleen yleisömäärän ansiosta ja myös sen, että esitys oli esitetty maailmanlaajuisesti televisioissa. Tämä oli luultavasti meille jokaiselle ainutkertainen tilaisuus ja tämä tulee pysymään kaikkien meidän muistoissamme varmasti aina. Illalla Showband jatkoi katsojien viihdyttämistä areenan viereen rakennetussa lavassa. He tulevat vielä kuulemaan lisää soittokunnasta.

– jääkäri Topi Rissanen

Kirjoittaja on tamperelainen pasunisti, joka toimii Konserttisoittokunnassa pasuunoiden äänenjohtajana sekä ykköspasunistina.