“Tapaamme jälleen tetsari” – takana toiminnantäyteinen jääkäriharjoitus

Toiminnantäyteinen jääkäriharjoitusviikkomme alkoi varapäällikkö kapteeni Tommi Tenhun puhuttelulla, jossa hän ilmoitti että “aliupseerikurssi alkaa tänään”. Seuraavaksi jaettiin oppilaan arvomerkit, ja soittokunta jaettiin jääkäriharjoituskokoonpanoihin eli neljään kukin kahdesta ryhmästä koostuvaan joukkueseen, joissa oppilaat toimivat erilaisissa nimetyissä johtamistehtävissä reserviläisten alaisina.

Jääkäriharjoitusviikon kaksi ensimmäistä koulutuspäivää vietimme asutuskeskustaistelun perusteiden oppimisessa, opettelimme partion toimintaa ryhmän sisällä, linnoitimme tyhjiä rakennuksia ja kävimme pitkästä aikaa ampumaradalla. Hiljalleen alkoivat allekirjoittaneellakin peruskoulutuskaudella opitut taidot palata muistiin, ja uusien tietojen soveltaminen helpottui. Vaikka viimeisimmästä taistelukoulutuksesta oli jo melkein puoli vuotta, ja väliin oli mahtunut monipuolisia ja ikimuistoisia konsertteja, tuntui kuitenkin siltä että P-kausi oli vain pienen matkan päässä.
Torstaina palasimme soittimiemme taakse, niitä olikin jo siinä vaiheessa kerennyt hieman tulemaan ikävä. Konserttisoittokunta matkasi Haminaan ja kamariorkesteri mukanaan sen solistit Kotkaan Kynttiläkiertueen avajaiskonserttiin.

Kulma otetaan tarkasti haltuun.

Kulma otetaan tarkasti haltuun.

Perjantai-aamupäivänä alkoivat sotaharjoituksen valmistelut, kalusto pakattiin, varusteet säädettiin ja reserviläiset otettiin vastaan. Kun reserviläiset oltiin saatu varustettua ja joukot muonitettua aloitimme moottorimarssin kohti Ilveskallion harjoitusaluetta. Siellä reserviläiset ottivat meidät “lämpimään huostaansa” ja johtivat asutuskeskusharjoituksia. Puolet joukoista jäivät prikaatin harjoittelemaan. Seuraavana päivänä, kompiessämme teltoista ulos alkoi tosi toiminta eli sovelletut vaiheet. Ensimmäinen osasto harjoitti lähitaistelua Ilveskallion “AKE-kylässä” ja toinen osasto taisteli prikaatin alueella tarkoituksenaan hyökkäämisen ja puolustamisen harjoittelu aukealla rakennetulla alueella. Lounaan jälkeen osastot vaihtoivat puolia, ja päivällisen jälkeen marsimme sopivan pituisen jalkamarssin. Kun vihdoin sunnuntai koitti ja huollot oltiin huolettu, ja palautteet palautettu, alkoi harjoitus jo olemaan voiton puolella. Reserviläiset lähetettiin kotiin ja varusmiehet joutuivat vielä viimeisen haasteensa eteen eli maastojuoksukilpailuun, joka suoritettiin ryhmittäin. Sitten alkoi vähintäänkin ansaittu ja paljon kaivattu vapaa-aika.

Taistelijamme harjoittelivat myös seinää pitkin kiipeämistä tuen ja koko ryhmän voimin.

Taistelijamme harjoittelivat myös seinää pitkin kiipeämistä tuen ja koko ryhmän voimin.

Kokonaisuutena harjoitus oli mielestäni opettavainen kokemus, harjoituksen intensiivinen luonne ja vauhdikkuus takasivat sen, ettei aika tuntunut pitkältä. Reserviläisten toimintaan kouluttajina ja johtajina olin erittäin tyytyväinen. He pitivät huolta joukoistaan, johtivat meitä määrätietoisesti ja antoivat kaikkensa jakaessaan taitojaan ja tietojaan. Ennen kaikkea meillä oli mielestäni hauskaa. Tämänkaltainen fyysisesti raskas sotaharjoitus oli myöskin virkistävä muutos näin soittokauden keskellä, olimme asiasta monen palveluskaverini kanssa samaa mieltä. Tästä meidän on hyvä aloittaa Game On -kiertueenharjoitukset ja jatkaa kohti elokuun sekä syyskuun konsertteja, joissa jokainen soittokuntalainen aivan varmasti pääsee näyttämään kyntensä.

– jääkäri Rolf-Gunnar Gustavson

Kirjoittaja on porvoolainen Showbandin laulusolisti ja kuviomarssi kokoonpanossa hän pyörittää kivääriä. Säveltäjänä hän on myös löytänyt paikkansa Varusmiessoittokunnassa, sillä hänen käsiensä työtä voidaan kuulla Game On -trailerin taustamusiikkina.