Game On! ..and over

Elokuun toinen viikko käynnistyi vauhdilla, kun aloitimme yhden vuotemme päätapahtumista, Game On -kiertueen. Samaan aikaan showband vahvistuksineen aloitti viimeistelynsä lauantaista Järvenpään Sibelius-festivaalia varten, jonne mukaan saimme ansioituneen ja erittäin taidokkaan bassovirtuoosi Lauri Porran. Hänet tunnetaan varmasti parhaiten metalbändi Stratovariuksen basistina, minkä lisäksi hän on muun muassa säveltänyt. Showbandin muusikot olivat erittäin vakuuttuneita Porran musiikillisesta otteesta ja olivat innoissaan kyseisestä projektista, jota monet pitivät kenties soittokauden haastavimpana. Maanantaina saimme Game On -kokoonpanoomme vahvistuksia Helsingistä, kun Sibelius-lukion jousia saapui täydentämään jousisektiotamme.game on hämeenlinna firdt half edited-8

Game On -kiertueen kenraaliharjoitus pidettiin tiistaina, jolloin paikalle oli saatu myös kiertueen juontajat. Juontajina kiertueella toimivat Justimuksestakin tuttu Sami Harmaala ja Juuso Karikuusi eli Herbalisti. Kiertueen massiivinen valokokonaisuus oli saatu kasattua maanantai-iltana harjoitussaliimme, joten saimme harjoitella keikkavalaistuksessa, mikä toi täysin uuden ulottuvuuden koko show´hun. Tiistaisesta harjoituspäivästä muodostui pitkä, mutta harjoitusten jälkeen kapellimestarimme vaikuttivat olevan luottavaisia kiertueen suhteen – ja mikseivät olisi, olimmehan harjoitelleet kiertuetta varten kolme viikkoa. Kiertueen odotukset olivat korkealla, ja etukäteistietojen mukaan lippuja konsertteihin oli myyty runsaasti.
Keskiviikkona koitti ensimmäinen Game On -konsertti Tampere-talossa, Suomen suurimmassa konserttisalissa. Kiertueen avaus sujui varsin mallikkaasti, ja Tampere-talon yleisö näytti pitävän näkemästään ja kuulemastaan. Konsertin jälkeen tekniikkaryhmämme aloitti lavan purkamisen, kun taas muu orkesteri siirtyi takaisin kasarmille lepäämään. Torstaina kiertue jatkuisi Kuopiossa ja sen upeassa musiikkikeskuksessa.
Hieman myöhäisemmän aamuherätyksen jälkeen pakkasimme jälleen tavaramme ja aloitimme matkan kohti Kuopiota. Kuopio sijaitsi Hämeenlinnasta tarkasteltuna kauempana kuin muut kiertueemme paikkakunnat, joten matkustamiseen jouduimme käyttämään hieman enemmän aikaa. Kuopiossa meitä odotti lähes valmis keikkalava, jonka tekniikkaryhmämme oli jo aiemmin koonnut. Sound checkin jälkeen alkoi valmistautuminen illan koitokseen. Kuopioon oli myös saapunut erittäin kiitettävä joukko ihmisiä ja mielestäni onnistuimme hyvin myös Kuopiossa. Konsertin jälkeen otimme suunnaksi jälleen Hämeenlinnan.

Mahtavan valoshown meille loi oma varusmiehemme jääkäri Harri Pursiainen.

Mahtavan valoshown meille loi oma varusmiehemme jääkäri Harri Pursiainen.

Kasarmille saavuimme aamuyöllä kello kolmen jälkeen ja kuitenkin herätys aamulla oli tutusti klo 6.30 johtuen Helsingin Vartioparaatista sekä Showbandin keikasta Espan lavalla. Pientä kireyttä ja väsymystä oli havaittavissa monellakin varusmiehistä,  mutta onneksi jo rutiinilla suoritettu Vartioparaati sekä Showbandin keikka sujuivat onnistuneesti, minkä jälkeen monella alkoi jälleen kukkia se kuuluisa “huumorinkukka”. Game On  -orkesteri ja tekniikkaosasto siirtyivät Lahteen, jossa oli kiertueen kolmas Game On -konsertti. Lahteen Sibelius-talolle oli saapunut myös huomattava joukko Varusmiessoittokunnan reserviläisiä, jotka olivat keikan lisäksi tulleet Reunion-tapahtumaan, jonne oli kutsuttu kaikki Varusmiessoittokunnassa ennen palvelleet reserviläiset. Konserttiimme oli siis saapunut varsin vaativa ja arvovaltainen raati, mikä antoi monille soittajille ylimääräistä latausta konserttiin. Varusmiessoittokunnassa pian kahdeksan kuukautta olleena olin ihmeissäni, kuinka ennen konserttia saimme yli tunnin tauon ennen konserttia sound checkin jälkeen. Uskoakseni tämä oli vain poikkeus, mutta tuona päivänä tuo hengähdystauko tuli enemmän kuin tarpeeseen.
Hienon ja onnistuneen konsertin jälkeen Viihdebändi jatkoi reserviläisten iltaa soittamalla heille musiikkia Sibeliustalon Metsähallissa. Allekirjoittaneen mielestä Lahden-konsertti oli koko kiertueen parasta musiikillista antia ja ymmärtääkseni myös yleisö oli konsertin jälkeen haltioissaan. Osa porukkaamme palasi takaisin Hämeenlinnaan, sillä lauantaina osa Game On -orkesteria matkasi Helsinkiin Hartwall-arenalle TubeCon -tapahtumaan sekä Showband Järvenpäähän Sibelius-festivaalille, jossa mukana oli siis myös Lauri Porra. TubeCon-tapahtuma kokosi yhteen “tubettajia” sekä heidän fanejaan, yhteensä yli 10 000 ihmisen verran, joten olimme jälleen osallisina erittäin suuressa tapahtumassa. Kummatkin esiintymiset sujuivat hyvin, minkä jälkeen myös he pääsivät lomille. Jousiyhtyeemme esiintyi vielä sunnuntaina Hämeenlinnassa, minkä jälkeen viikon keikat olivat takana ja kaikki varusmiehemme ansaitusti lomalla.
Veli-Pekka Vaari oli yksi laulusolisteistamme.

Veli-Pekka Vaari oli yksi laulusolisteistamme.

Maanantaina osa yksikköä palasi lomilta ja alkoi valmistautuminen kiertueen päättävään Hämeenlinnan Game On -konserttiin. Klo 19 lähes täysi Verkatehtaan Vanaja-sali sai kuulla ensi tahdit pelimusiikkia, kun konsertin aloittava Legends Of Zelda -pelin tunnusmusiikki pärähti soimaan. Konserttiin oli saapunut myös ilahduttava määrä varusmiehiä sekä kotiprikaatimme komentaja, eversti Pekka Järvi, joka oli erittäin tyytyväinen konserttiimme. Konsertti sujui normaalilla rutiinilla ja vaikuttaisi siltä, että Varusmiessoittokunta lunasti heti paikkansa Hämeenlinnalaisten musiikintarjonassa ja sydämissä.
Game On  –kiertueen jälkeen pelimusiikki jää ainakin hetkeksi tauolle ja uudet haasteet odottavat muun muassa Kokonaisturvallisuus-messuilla sekä Helsinki Tattoo Show´ssa. Showband puolestaan jatkaa MILjazz -kiertuettaan yhdessä Sami Saaren kanssa. Viikko-ohjelmaa lukiessani silmääni pisti, että osalla varusmiehistä alkavat pian kotiuttamisjärjestelyt ja varsinainen soittokausi on tulossa päätökseensä. Siihen on kuitenkin vielä muutama viikko aikaa, joten nauttikaamme kaikki viimeistä yhteisistä viikoista sotilasmusiikin parissa.
– korpraali Aki Minkkinen 
Kirjoittaja on 20-vuotias klarinetisti Rovaniemeltä, joka opiskelee musiikkipedagogiaa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Hän toimii Konserttisoittokunnan klarinettien äänenjohtajana sekä vuorottelevana konserttimestarina.
henkilökuva_edited-1

Lauri Suni ja Aino Szalai.

Sibelius-lukion jousisektion kaksi viulistia, Aino Szalai ja Lauri Suni kertovat, että Game On -kiertue oli mahtava ja odottamaton kokemus.
Aino Szalai on unkarilaissyntyinen juuri 18 vuotta täyttänyt viulisti, jonka päämääränä siintää ammattimuusikon ura. Hän kertoo, että kokemukset yksikössämme ovat antaneet varusmiespalveluksesta positiivisemman kuvan, mutta itseään hän ei vihreissä näe.
– Pelimusiikki on genrenä uusi alue, mutta uuden jutun kokeileminen toimii loistavana motivaattorina, kertoo Aino.
Lauri Suni odotti näkevänsä Game On –kiertueen kautta Puolustusvoimien toimintaa ja Varusmiessoittokunnan arkea. Pelimusiikki hänelle oli tuttu alue, joten mukaan tuleminen oli helppoa. – Kun kuulin tästä mahdollisuudesta, olin todella innostunut ja valmis lähtemään vaikka heti matkaan, sillä en välttämättä koskaan pääse esiintymään näin suurille estradeille, kertoo hän tuntemuksiaan kuultuaan tästä mahdollisuudesta.
– Tähän projektiin mukaan pääseminen oli aivan uskomattoman hieno mahdollisuus ja voin sanoa varmasti, että tulen hakemaan PVVMSK:hon, hehkuttaa Lauri.
Teksti: oppilas Eero Koski-Lammi
Kuva: oppilas Markus Honkavaara