JOHA – Tetsarit viimeistä kertaa niskaan

JOHA eli johtamisharjoitus oli oppilaiden ja reserviläisten yhteinen harjoitus, jossa harjoiteltiin eri taisteluosuuksia ja jokainen oppilas pääsi vuorollaan olemaan ryhmänjohtajana. Joha pidettiin 19.–22.11.2015 välisenä aikana Hollolan Hälvälässä.

Joha alkoi torstai-aamuna, kun hyppäsimme linja-autoon ja meidät ajettiin Sairakkalaan, josta lähdimme suunnistusmarsilla kohti Hälvälää.
Marssi tapahtui partioissa ja kaikille partioille annettiin edeltävänä päivänä kartta, jonka avulla piti suunnistaa ja käydä matkan varrella yhdeksällä rastilla, joista yhdeksäs oli saunarakennuksella.
Siellä partioita odotti hypotermiatesti, jossa mentiin partioittain liikuntavarustuksessa hyiseen veteen, minkä jälkeen vaatteet riisuttiin ja kuivattiin ja laitettiin uudestaan päälle. Tämän jälkeen juostiin pieni lenkki, joka päättyi saunan lauteille.
Tämän jälkeen laitettiin teltat kasaan. Noin 20 kilometrin marssin jälkeen partio kerrallaan pääsi yöpuulle. Ensimmäinen partio oli suorittanut marssin alta kuuden tunnin ja viimeinen partio oli perillä keski-yön aikaan.

Seuraavana päivänä meillä oli ammuntoja. Sovelletuissa ammunnoissa harjoiteltiin aseella nopeaa ammuntaa sekä päästiin toisella radalla ampumaan neljä ammuntaa eri aseilla. Päivä oli huomattavasti helpompi kuin ensimmäinen. Illalla päästiin jännittämään teltoissa, tuleeko hälytyksiä vai ei. Reserviläiset tiedustelivat meidän joukkueiden tukikohtia, ja siinä piti olla tarkkana.

Lauantaina oli taas työntäyteinen päivä, sillä taistelimme reserviläisiä vastaan eri tyylein.
Ensimmäisenä teimme tuliylläkön, jonka jälkeen jalkautunut vihollinen hyökkäsi ja piti lähteä viivytystaisteluun. Viivytimme ja irtaannuimme metsiä pitkin, kunnes saavuimme isolle aukiolle, jossa kiivas taistelu jatkui vihollisen kanssa.
Tämän jälkeen irtaannuimme puolustusasemiin, jossa torjuimme vihollisen hyökkäyksen ja saimme heidät “tuhottua.” Myöhään illalla pääsimme pimeällä vielä hyökkäämään reserviläisiä vastaan, ja taistelu päättyi loppupuhutteluun, jossa annettiin kerrassaan loistavaa palautetta koko päivän taisteluista.

Sunnuntai alkoi tiukalla 04:00 aamuherätyksellä. Pakkasimme reput ja laitoimme taisteluvarustuksen päällemme ja lähdimme jalkamarssilla kohti messilän laskettelurinteitä.
Päästyämme perille pienen n. 6 kilometrin marssin jälkeen meitä odotti vielä JOHAN viimeinen koitos.
Kiipesimme n. 700 metriä pitkän rinteen reippaalla vauhdilla ylös partioittain. Ylös päästyämme meitä odotti nuotio ja aamupala rinteen päällä.
Rinteen päällä pidettiin vielä puhuttelu ja korpraaliylennyksen sai vielä loput aukin oppilaistamme.
Sieltä lähdimme vielä Hälvälään, jossa pakattiin tavarat ja syötiin lounas.
Tämän jälkeen nautittiin sotilaskodin antimia. Kahvittelun jälkeen linja-auto ajoi pihaan ja JOHA päättyi, kun noustiin autoon ja ajettiin takaisin kotiyksikköön. Tämän kokemuksen myötä kaikki voivat olla ylpeitä meidän omasta AUK-porukastamme!

– oppilaskorpraali Markus Saarinen

Kirjoittaja on Rakuunaeskadroonasta Varusmiessoittokunnan aliupseerikurssille saapunut Rakuunoiden viihdebändin rumpali ja laulaja.