Soitellen loppusotaan

Varusmiessoittokunnan odotettu kertausharjoitusviikko alkoi varhain maanantai aamuna, kun reserviläiset toivotettiin tervetulleiksi yksikkömme lämpöiseen tunnelmaan. Odotukset tulevalta viikolta olivat korkealla niin reserviläisillä kuin meillä aliupseerioppilaillakin, sillä tämä viikko tulisi olemaan meidän kaikkien suuri näytönpaikka. Monta kuukautta kestänyt opintosuuntalinjojemme kova työ ja harjoittelu koko aliupseerikurssimme ajan oli tähdännyt juuri tällä viikolla järjestettäviin tapahtumiin ja konsertteihin. Vaikka aamut ovatkin jo vähissä, oli jokaisen tapahtumatuottajan, mediamiehen, äänenjohtajan, kapellimestarin ja marssikapellimestarin annettava vielä kerran kaikkensa yhteisten tapahtumien onnistumiseksi. Meidän loppusotamme oli valmis alkamaan.

Reserviläisten saavuttua kasarmille, he hädin tuskin ehtivät vaihtaa siviilikamppeitaan armeijan vihreisiin, kun oli aika aloittaa yhteiset harjoitukset eri kokoonpanojen kanssa. Konserttisoittokunta harjoitteli ahkerasti aamusta iltaan, ja viime vuoden viihdebändi löysi jälleen yhteisen sävelen harjoitellessa uusia vauhdikkaita kappaleita. Tulossa oli lasten itsenäisyyspäivän juhlia sekä kirkko joulukonsertteja, joita varten tapahtumatuottajat tekivät vielä viimeisiä järjestelyjä ja aliupseerikurssimme kapellimestarit- ja marssikapellimestarit hioivat vielä taitojaan, ja harjoittivat orkesteria. Vaikka viikon tapahtumien markkinointi oli pääasiassa jo tehty, ei meiltä mediamiehiltä kuitenkaan tekemistä puuttunut. Saimme mediatiimiimme kaksi ammattitekijää kertaamaan reservin puolelta, ja heidän opastuksellaan meidän tehtävänämme oli tuottaa mahdollisimman paljon videomateriaalia harjoituspäiviltä ja tehdä joka päivästä oma koostevideonsa nettiin katsottavaksi.

Oppilaskorpraali Aaro Huopainen soitti kauniin soolokappaleen.

Oppilaskorpraali Aaro Huopainen soitti kauniin soolokappaleen.

Viikon aikana pääsimme kuvaamaan paljon erilaisia tilanteita, tekemään haastatteluja sekä muokkaamaan erityyppisiä videokokonaisuuksia. Opimme paljon uutta siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun suunnitellaan videoprojektien tekoa ja isojen konserttien taltiointia. Aina kaikki ei mennyt ihan niin kuin suunnittelimme. Välillä toisen kaverin kuvaamat otokset mystisesti katosivat kun toinen mediamies luuli niiden olevan jo koneella, ja välillä videota muokattiin yö myöhään asti vain huomataksemme, ettei koko video koskaan tallentunutkaan. Onneksi virheistä opittiin ja kun samassa mediatoimistossa samojen projektien äärellä työskentelee monta eri mediamiestä, on tälläiset pienet sattumukset välillä lähes väistämättömiä.

Alkuviikon tiukan harjoittelun jälkeen koitti viimein konsertit, joihin kertausharjoitusviikkomme huipentui. Torstai aamuna soittajat, tapahtumatuottajat ja mediamiehet pakkasivat kamppeensa bussiin ja lähtivät kohti koko aliupseerikurssin huipentavia tapahtumia. Tapahtumien aikana oli ilo huomata, ettei kuukausien työ ollut mennyt hukkaan. Salit olivat toinen toistaan täydempiä ja yleisö aivan haltioissaan seuratessaan aliupseerioppilaidemme ja reserviläistemme taidonnäytteitä.

Itsenäisyyspäivä juhlat onnistuivat täydellisesti. Lapset tanssivat keskenään, hyppivät riemusta ja lauloivat reserviläisten viihdebändin musiikin tahtiin. Lahden kirkkokonsertissa yleisö vielä esityksen jälkeenkin taputti konserttisoittokunnan takaisin lavalle soittamaan vielä lisää hienoa musiikkia. Tämän upeampia tapahtumia emme olisi voineet toivoa tältä kertausharjoitusviikolta.

Koko viikko on ollut Varusmiessoittokunnassa täynnä suurta yhteishengen- ja yhdessä tekemisen meininkiä. Kapellimestarit, jotka vielä palveluksen alussa kouluttivat tätä porukkaa, istuivat nyt mukana soittamassa orkesterissa ja katsoivat kuinka heidän oppilaansa johtivat muita palvelustovereitaan ja reserviläisiä. Ilman näin hyvää porukkaa ympärillä ei yksikään konsertti olisi onnistunut näin hyvin eikä yhtäkään videoa olisi saatu valmiiksi ilman tälläista porukkaa, joka toimii hyvin yhteen tilanteessa kuin tilanteessa. Lauantaina oli hyvä vähän rentoutua saunan ja yhteisen illan vieton parissa reserviläisten kanssa. Tänään vielä näytimme mitä osaamme
Tampereella lasten itsenäisyyspäivän juhlan merkeissä.

– oppilaskorpraali Ville Laitinen

Kirjoittaja on rautalampilainen Kainuun prikaatista aliupseerikurssillemme saapunut mediamies, jonka soittemena toimivat kamera ja tietokone.