Jos yläluokkaan haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt!

Teksti: Matti Luotamo
Kuvat: Puolustusvoimat /
Joel Tiainen, Noora Niittymäki

Harjoitusten näkymä kontrabasistin silmin.
Kuva: Puolustusvoimat / Joel Tiainen

Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan yksikön yläkerrasta voit löytää hieman pölyisen yläluokan, jossa yliluutnantti Suutarinen takoo maailman kovatasoisinta (sekä myös ainoaa) varusmiesjousiorkesteria. Tänä vuonna orkesterissa on mukana kovia tekijöitä jokaisessa soitinryhmässä eli sektiossa. Jousiorkesterin konserttimestarina toimii noheva jääkäri Granström.

Itse soitan gambaperheen suurinta vekotinta, kontrabassoa. Meitä kontrabasisteja on jousiorkesterissa tänä vuonna jouhevat kaksi soittajaa! Olen soittanut ainoana kontrabasistina eri kokoonapanoissa jo yli 10 vuotta. Nyt on siis mahtavaa päästä soittamaan suuremmassa sektiossa ja pohtimaan intonaation syviä syövereitä kaverin kanssa. Iloinen yllätys oli myös alttoviulistien määrä. Kolmesta sorjasta nuoresta altistista lähtee todella komea ääni! Yhteensä meitä soittajia on bändissä 17 kapellimestari mukaan lukien.

Tällä hetkellä ohjelmistossa on muun muassa Griegin mestariteos Holberg-sarja. Jo ensimmäistä kertaa kappaletta soittaessamme kuulin, miten alun terävät sekä sointuvat äänet täyttivät luokan ja maalasivat mieleeni kauniin norjalaisen vuonomaiseman. Tällöin totesin viimeistään, että olin tullut oikeaan paikkaan.

Maailman ainoa varusmiesjousiorkesteri.
Kuva: Puolustusvoimat / Joel Tiainen

Jousiorkesteri on ottanut kevään teemakseen pohjoismaalaisen musiikin sekä klassisen että sotilasmusiikin saralla. Suurennuslasin alla ovat erityisesti edellä mainittu Holbergin sarja ja marssit, kuten arvata saattaa. Marssimusiikki sekä sotilasmusiikki kokonaisuudessaan ovat hyvinkin tuore konsepti jousiorkesterille. Uskon ja tiedän, että kesän tulevien keikkojen esitykset tulevat olemaan (sotilaallisen) kauniita ja koskettavia. Soittokauden alussa olemme kehittyneet orkesterina hurjin harppauksin. Sointiväri muuttuu jokaisella harjoituskerralla aina vain parempaan suuntaan. Tästä voi kiittää sektioharjoituksia, joita pidetään eri kokoonpanoilla aamukahdeksasta jopa puoleen yöhön saakka.

Haasteita kuitenkin riittää koronaviruksen vuoksi. Tartuntatauti vaikuttaa myös orkesterin toimintaan harmillisella tavalla. Ollessamme vapautettuna muusta palveluksesta tai kenttäolosuhteissa, yhteisharjoitusten pitäminen vaatii vähintäänkin erityisjärjestelyjä. Kuitenkin yksikköviikkoina sitten soitetaan “like never before” eli aika tehokkaasti hyödyntäen! Logistisista syistä en voi ottaa bassoani mukaan lomalle, minkä vuoksi harjoittelumahdollisuuteni ovat hyvin rajalliset.

Poikkeustilanteesta johtuen ryhmähengen merkitys kasvaa. Mutta kun tähänkin asti on selvitty hyvällä ja tarmokkaalla asenteella, tällainen mankeli ei sammuta yläluokan musiikin ahjon kuumempaakin kuumempaa liekkiä.

Jääkäri Luotamo suorittamassa tukikohtapalvelusta.
Kuva: Puolustusvoimat / Noora Niittymäki
  • Jääkäri Matti Luotamo

Jääkäri Luotamo on veikeä 19-vuotias kontrabasisti, joka opiskelee siviilissä rakennustekniikkaa Tampereen yliopistoyhteisössä. Muita harrastuksia ovat mm. luonnossa liikkuminen sekä kalastus.