Missä on SHOW?

Teksti: Luukas Viskari
Kuvat: Puolustusvoimat / Tuomas Puranen

Tunnelmia Showbandin uuden musiikkivideon kuvauksista.
Kuva: Puolustusvoimat / Tuomas Puranen

Harjoitustilassa harjoitellaan. Tauoilla napataan kupillinen kahvia ja käydään vaikkapa ulkona haukkaamassa happea. Sama toistuu monta kertaa päivässä, viikossa ja kuukaudessa. Mihin tällä tähdätään? Onko Showband nykyään bändi ilman show’ta, vaiko yhtye lainkaan?

Bassolinjat groovaavat, kitarat kisailevat sooloillaan. Koskettimet tuovat soundeillaan yhteissointiin uusia ulottuvuuksia ja puhaltimet riffittelevät tiukasti sekä rummut ja lyömäsoittimet pitävät koko paketin kasassa. Tämän kaiken ylle on laulajien helppo rakentaa melodiaa. Vaikka Showband ei ole tämän kevään aikana päässyt näyttämään energiaansa yleisölle, show´n luonne ei jäisi kenellekään epäselväksi, jos kurkistaisi yhtyeen treenikselle Parolannummella.

Kun helmi-maaliskuun taitteessa saimme tietää, mikä on yhtyeemme syyskuuhun asti, harteillemme laskeutui jokavuotinen taakka. Kokoonpano on jo vuosia ilahduttanut ja riehaannuttanut koko kansaa massiivisen energisillä keikoillaan. Aikaisemmat kokoonpanot ovat nostaneet riman korkealle, minkä vuoksi meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ylittää se. Tehtävämme palvella yleisöä loppuillan huipennuksena, joka ei jätä ketään kylmäksi, vaatii jokaiselta paljon. Taakka ei ole raskas, kun sen jakaa koko yhtyeen kanssa. Showbandissä ei löysäillä – ja kuten aina ennenkin, tavoitteena on olla kaikkien aikojen paras Showband.

Mutta kuten kaikki jo tietävätkin, tänä keväänä show on pitänyt luoda uudella tapaa. Enää ei riitä, että ohjelmisto on rautainen ja se esitetään antaumuksella. Enää ei voi laulattaa yleisöä ja tanssittaa heitä musiikin tahtiin. Mitä se tekee sotilassoittajan motivaatiolle? Se ei tietenkään laske, vaan jäyhinkin basisti sisuuntuu, että nyt jos koskaan on aika laittaa kaikki likoon.

Varusmiessoittokunnan saapumiserän I/20 teema on ollut tehdä jotain pysyvää. Videomuotoon tehtyjä julkaisuja on enemmän kuin koskaan ennen, ja niin tilanne todennäköisesti tulee jatkumaankin. Vaikka ennen 110 % on pitänyt ladata yhteen hetkeen, homma ei ole yhtään helpottunut, kun ollaan siirrytty studiomaiseen työskentelyyn. Julkaistava materiaali on muutamaa päällekkäistä äänitystä lukuunottamatta koko yhtyeen live-ottoja, joissa piileekin haasteensa. Miten saada yleisön ja yhtyeen välisen vuorovaikutuksen intensiteetti kasarmioloissa tehtyyn äänitteeseen ja videoon? Ja vieläpä siten, että sitä katsomaan ja kuulemaan voi palata vielä vuosia myöhemmin.

Monet ihailevat muusikoita, kuinka synnynnäisen lahjakkaita he ovat. Usein muusikko vastaa siihen kuitenkin, että harjoittelulla on ollut suurin merkitys. Showband tavoittelee timanttista lopputulosta. Se ei tule millään muulla kuin kovalla työllä. Nykyään harjoitella täytyy vielä kahta kovemmin, jotta sen tulos kestää kauemminkin kuin yhden keikan ajan. Onneksi tätä työtä on taltioimassa huikeat tekniikka- ja viestintätiimin jäsenet, joiden ammattitaito hakee vertaistaan.

Tekniikka- ja viestintätiimi toimivat linkkinä bändin ja yleisön välillä.
Kuva: Puolustusvoimat / Tuomas Puranen

Showband ei kuitenkaan ole vakavamielinen kone, jossa paiskitaan niska limassa töitä. Bändin olemassaolon tärkein syy on tuoda hymy ihmisten kasvoille ja irtaannuttaa kuulija hetkeksi arjesta. Tanssijalan saa vipattamaan, kun postiivisuus huokuu esiintyvästä yhtyeestä, oli se sitten isolla lavalla tai älypuhelimen ruudulla.

Kuten kaikessa Puolustusvoimien toiminnassa, niin myös Showbandissa tärkeintä on joukon yhteistoiminta. Musiikki ei ole yksilölaji, eikä mikään välity ulospäin niin selkeästi kuin yhtyeen keskinäinen kemia. Vaikka bändimme on täynnä virtuoottisia muusikoita, paras soittaja tuo toisen soittajan parhaat puolet esiin. Näin kun pidämme yhteishengestä huolta, soivaan lopputulokseen huokuu yhteinen intomme ja palava halumme antaa kaikkemme.

Oli työn alla sitten suomalaista räppiä, 70-luvun groovea, tarkkaan hiottua poppia tai rockin klassikoita, tekemisestämme ei vauhtia puutu. Sana “show” kutittelee jatkuvasti alitajuntaamme ja ohjaa toimintaamme. Sille voi löytää muitakin merkityksiä kuin varsinaisen esiintymisen. Show on pikemminkin mentaliteetti, jonka raameissa työskentelemme palveluksemme ajan. Kaiken täytyy olla isompaa, parempaa, menevämpää ja hiotumpaa. Vaikka joskus 16-henkisen kokoonpanon harjoittaminen mahdollisimman tehokkaasti on kuin yhtä show´ta, ne hetket, kun soitamme harjoitellun settilistan läpi tai näemme ensimmäistä kertaa uuden videomme, tuovat jokaiselle toivoa, että ehkä se tapahtuu vielä joskus tämän kesän aikana. Showband on valmiina keikoille!

Jääkäri Viskari elementissään.
Kuva: Puolustusvoimat / Tuomas Puranen
  • Jääkäri Luukas Viskari

Jääkäri Viskari on 23-vuotias lahtelaislähtöinen ammattimuusikko, joka toimii Varusmiessoittokunnassa Showbandin kitaristina sekä vannoutuneena kivääritaitoryhmäläisenä. Palveluksensa aikana hän on kunnostautunut ainakin tupansa nopeimpana herääjänä.