Viestinnän syövereissä

Teksti: Lauri Heroja
Kuvat: Puolustusvoimat / Toivo Soronen, Lauri Heroja, Niko Tamminen

KUUNTELE BLOGI!

Lukijana kirjoittaja itse

Rakas päiväkirja,

Kello 6.30

Herään väsyneenä päivystäjän huutoon ja ajattelen, että voisin kääntää kylkeäni. Raahaudun kuitenkin aamutoimiin ja pesen naamani kylmällä vedellä. Syön aamupalan, laitan varustukseni kuntoon, teen punkan ja valmistaudun aamun palvelukseen.

Varusmiessoittokunnan viestintätiimi vastaa mm. yksikön sosiaalisesta mediasta, markkinoinnista ja näkyvyydestä. Etenkin tänä vuonna viestintätiimi on vastannut siitä, että musiikkimme on saavuttanut yleisömme. Kuitenkin harva tietää, mitä viestintätiimin päiviin kuuluu…

8.25

Kivääritaitoryhmän harjoitukset alkavat. Viestintätiimi on mukana harjoittelemassa kivääritaitoryhmän ja rumpuryhmän yhteistä kuviota. Treenit sujuvat mallikkaasti, vaikka samojen liikkeiden toisto alkaakin jo vähän puuduttamaan. Kivääritaitoryhmä on hyvää vaihtelua tietokoneen hakkaamiselle. Tosin välillä motivaatiota harjoituksiin saa etsiä hyvinkin pitkään. 

9.30

Aamupäiväksi on varattu aikaa viestintätiimin omalle työskentelylle. Tämä tarkoittaa siis puhtaasti TO-DO-listan purkamista. Työ on hyvinkin monipuolista, yleensä valo- ja videokuvausta, kuvien ja videoiden editointia, markkinointia, sosiaalisen median päivittämistä sekä graafista suunnittelua. Tällä kertaa aamun palvelus on kuitenkin erilaista – KasarmiLiven kuvaamisen harjoittelua. Pelkästään varusmiesten toteuttama livestream-projekti on pitänyt varsinkin viestintä- ja tekniikkatiimin kiireisenä jo monen päivän ajan. Keitän kahvit ja hyppään kameran taakse. Säädän tarkennuksen, laitan kuulokkeet päähän ja kailotan mikrofoniin: “Heroja kamerassa 2”. TV-kameran käyttäminen monikameratuotannossa on minulle täysin uutta, mitä harjoittelen uteliain mielin.

Aamupäivän työpiste kameran takana.
Kuva: Puolustusvoimat / Lauri Heroja

12.30

Aamupäivän harjoituksen jälkeen syön lounaan ja nautin lämpimästä kesäsäästä. Kuuma päivä tuo hien otsalle – toivoisin kaatuvani viileään järveen mökin laiturilta. Kuitenkin KasarmiLive sekä muut mahtavat hommat pitävät vielä ajatukset poissa tällä viikolla koittavista lomista.

13.30

Pienen ruokalevon jälkeen puen urheiluvarustuksen ylleni, laitan aurinkorasvaa ja etsin paikkani kuviomarssimuodosta. Tämän päivän harjoituksessa kivääritaitoryhmällä ei ole aseita mukana, sillä hiomme pelkkiä askelia. Kappaleen High and Mighty harjoitteleminen ei ala kovin hyvin. Olen aluksi todella kujalla; tuijotan nuottia ja otan vääriä askeleita väärissä paikoissa. Kuitenkin muutaman vedon jälkeen alkaa marssi sujumaan. Kuviomarssi vaatii 100 % keskittymistä koko ajan. Tänä kuumana iltapäivänä pystyn valitettavasti antamaan vain 80 %.

“Missä kohtaa se käännös tulikaan?”
Kuva: Puolustusvoimat / Toivo Soronen

15.30

Voimia on säästettävä vielä iltaan, jolloin on Showbandin ja Viihdeorkesterin keikka varusmiestoimikunnan kotiutusjuhlassa. Otan ison kupin kahvia ja hengailen hetken Monitoimihallin aulassa.

15.45

Työstän 30-vuotisjuhlakiertueen julistetta eteenpäin ja editoin edellisen päivän barettikuvat valmiiksi. Tulipahan taas otettua hienoja otoksia palvelustovereista! Viestintätiimillä työn määrä vaihtelee, minkä vuoksi jotkin päivät ovat kiireellisempiä kuin toiset. Välillä on saatu projekteja valmiiksi vasta myöhään illalla, välillä on nautittu pidemmästäkin kahvihetkestä. Tiedän, että tänään hommaa on ihan iltaan saakka.

16.30

Päivän somejulkaisua eli postausta pitäisi alkaa pohtimaan, mutta en saa yhtäkään järkevää ideaa päähäni. Kysyn palvelustoveriltani apua, ja saamme muutamia ihan hyviä ideoita pohdittavaksemme. Mukavaa on se, että Varusmiessoittokunnassa myös hulluille ja oudoille päähänpistoille löytyy resursseja! Yhtäkkiä kesken ajatustyön saan viestin tuparyhmäämme: “Heroja sipaamaan”. Tajuan, että siivouspalvelu on ollut käynnissä jo kymmenen minuutin ajan. Kerään tavarani ja juoksen pää kolmantena jalkana yksikköön. 

(16.35 – Siivoan hiestä märkänä tuvan lattialistoja.)

17.00

Syön päivällistä ja nautin hetken lepotauosta.

18.00

Kotiutusjuhlan alkuun on puoli tuntia. Laitan kameran, objektiivit ja ladatut akut valmiiksi. Juttelen soittajien kanssa ja kyselen fiiliksiä. Kuulemma hyvä konsertti tulossa. Pari palaa suklaata naamaan ja eikun menoksi!

18.30

Kotiutusjuhla alkaa – menen lavalle taituroimaan kameran kanssa. Tuntuu mukavalta kuvata Showbandin ja Viihdeorkesterin ensimmäistä live-konserttia. Vaihdan objektiivin laajakulmaan ja lähden rohkeasti etsimään kuvakulmaa aivan lavan edestä. Bändien energia ja iloinen meininki ilta-auringossa välittyy kuviin asti. Tekniikkatiimin suunnittelemat valo- ja savutehosteet täydentävät hyvin otoksiani.

19.30

Tunti vierähtikin nopeasti. Isken muistikortin tietokoneeseen kiinni, avaan Lightroomin ja alan editoimaan kuvia. Alunperin suunnittelin ottavani vain noin kymmenisen kuvaa, mutta keikkahuumassa muistikorttini täyttyi yli 300 kuvalla. Huh.

20.00

Työtahti hidastuu pitkän päivän jälkeen. Silmän tottuessa kuviin en enää tiedä, mikä näyttää hyvältä ja minkä kuvan voi laittaa roskakoriin. Kuvien on tarkoitus tulla päivän postaukseen, minkä vuoksi niillä on hiukan kiire. Onhan tässä vain tunti aikaa iltavahvuuslaskentaan.

20.30

Kuvat alkavat olla jokseenkin valmiita, mutta vielä teksti uupuu päivän postauksesta. Alamme työstämään nopeasti tekstiä korpraali Tammisen kanssa. Yhden sanan etsinnässä kestää varttitunti. Taidamme olla aika väsyneitä.

20.59

Juoksemme takaisin yksikköön, iltavahvuuslaskenta alkaa. Postausta emme saaneet vielä julkaisukuntoon…

21.15

Saamme valittua kuvat ja tekstin valmiiksi. Julkaisemme valmiin tuotoksemme Facebookissa ja Instagramissa. Olemme tyytyväisiä lopputulokseen. Kovan aikapaineen alla saimme lopulta päivän tehtävät valmiiksi. Joskus on hyvinkin suotavaa sanoa itselleen, että on aika mennä lepäämään, vaikka hommaa olisikin paljon. Tällä kertaa kuitenkin puristettiin tästä varusmiehestä viimeisetkin mehut ulos saavuttaaksemme timanttisen lopputuloksen.

21.30

Pitkän päivän jälkeen kaipaan vapaa-aikaa. Käyn suihkussa, pesen hampaat ja menen punkkaan makaamaan ja kuuntelemaan musiikkia. Tänään soittolistalta löytyy John Mayeria. 

22.30

Hiljaisuutta on kestänyt jo puoli tuntia, päätän siis mennä nukkumaan. Paljon saatiin tänään aikaan, mutta toivottavasti huomenna olisi hieman rennompi päivä. Toisaalta eipä ainakaan tunnu siltä, että takana olisi tylsä ja tulokseton päivä. Öitä!

Kuva: Puolustusvoimat / Niko Tamminen
  • Tykkimies Lauri Heroja

Tykkimies Heroja on Varusmiessoittokunnan kiistaton valokuvausekspertti. Lähes kaikki tänä vuonna julkaistut mestariotokset ovat käyneet Herojan editointipöydällä. Tämä lahtelainen trumpetisti-basisti odottaa teekkariopintojen alkamista ja nauttii luonnossa liikkumisesta. Jos lähistöllä on hieno auringonlasku, tämä herra on sitä fiilistelemässä!