Hyviä muistoja ja varuskuntakeikkoja – basisti muistelee

Teksti: Ville Pellikka
Kuvat: Puolustusvoimat / Lauri Heroja
, Joel Tiainen

Muusikko elää keikoista.
Kuva: Puolustusvoimat / Lauri Heroja

Heinä- ja elokuun palvelusjaksot ovat olleet palvelusaikani jännittävimpiä ja kiireisimpiä, mutta samaan aikaan myös hauskimpia ja innostavimpia. KasarmiLive-striimikeikan ja oman prikaatin sisällä järjestettyjen kotiuttamisjuhlien jälkeen me Viihdeorkesterin soittajat ryhdyimme innokkaina valmistelemaan ja harjoittelemaan uutta settilistaa, ja pian pääsimmekin aloittamaan työmme tuloksen esittämisen varuskunnissa ympäri Suomen. Viihdeorkesterilla näitä esiintymisiä tulee olemaan yhteensä viisi, joista takana on neljä.

KasarmiLive työllisti jokaista soittajaa toden teolla, mutta univelatkin saatiin kuitattua.
Kuva: Puolustusvoimat / Lauri Heroja

Tällaisen keikkarykelmän kokoaminen ei ole täysin vaivatonta ja se vaatiikin jokaiselta soittajalta mielenkiintoa, innostusta ja yhteistyökykyä. Onkin ollut mahtavaa nähdä, miten meidän kokoonpanomme jäseniltä näitä kaikkia edellä mainittuja taitoja löytyy! Kiertuekokoonpanon sisältäessä myös puhaltimia ja jousisoittajia on ollut tärkeä pystyä sovittamaan kappaleet niin, että yhtyeestä saadaan täysi loisto irti jokaisessa ohjelmistoon valitussa kappaleessa. Tästä vielä kerran erityiskiitos meidän kanssa toimineille puhaltajille ja jousisoittajille, jotka ovat tuoneet työpanoksellaan aivan huikean lisän kokonaisuuteemme! Tiiviissä bändiluokassamme harjoiteltiin keikkoja varten kuin viimeistä päivää ja jännitys sekä into ennen alkavaa kiertuetta oli käsin kosketeltavaa. 

Jälkikäteen rohkenen todeta, että alkuun olin innokkuuden ohella myös hieman jännittynyt itsekin. Uusien kappaleiden opettelu ja muutaman kerran esille tulleet näkemykselliset erot saattoivat paikoin tuntua uuvuttavilta, mutta niistä päästiin äkkiä yli ja lopputulos olikin sen arvoista. Ensimmäiset keikat näyttivät meille nopeasti sen mitä oli edessä ja minkälaisia keikat tulevat olemaan. Kiertueemme yleisö on koostunut enimmäkseen varuskuntien alokkaista, minkä vuoksi mukaan heittäytyminen ei välttämättä tule heille uudessa ja jännittävässä ympäristössä aivan luonnostaan. Kupletin juoni kuitenkin valkenee heille parin kappaleen jälkeen ja viimeistään Popeda-tulkintojemme aikana nousevat viimeisetkin varusmiehet tanssimaan ja laulamaan mukana. Keikoilla tunnelma on ollut huikea ja adrenaliini korkea niin soittajilla kuin esityksestä nauttivilla.

Ohjelmistomme koostuu kotimaisista hiteistä läpi vuosikymmenten, ja on ollut hienoa nähdä kuinka vanhatkin kappaleet jaksavat innostaa kuulijakuntaa! Kappaleiden hiominen viimeistä yksityiskohtaa myöten tuo itsevarmuutta soittoon ja suo enemmän mahdollisuuksia lavalla heittäytymiselle. Kömmähdykset ovat osa live-kokemusta ja meilläkin niitä on keikalla luonnollisesti sattunut, mutta keikan jälkeen lavalta laskeutuessa ei niitä virheitä muistella pahalla. Onnistumisen tunne on kaikilla ollut suuri jok’ikisen keikan jälkeen! Vaikkakin ohjelmisto on tullut meille tässä ajassa vähintäänkin tutuksi, on jokainen keikka omia yllätyksiään täynnä ja jokaisesta kappaleesta löytää aina jotakin uutta mistä pitää. Illalla omaan kultaiseen kotiyksikköön palatessa on jokainen soittaja kuin Naantalin aurinko ja monta hyvää muistoa rikkaampi. Varuskuntakeikat ovat Viihdeorkesterin viimeisiä projekteja ennen oman palvelukseni päättävää megakiertuetta. Näistä keikoista saadulla energialla onkin mitä parasta lähteä katsomaan, mitä uusia haasteita ja onnistumisen tunteita se tuo tullessaan.

Paljon on tapahtunut sitten maaliskuun – kuva kokoonpanon harjoitustilasta.
Kuva: Puolustusvoimat / Joel Tiainen

Viihdeorkesterin toiminnan päättyminen tämän saapumiserän osalta ja oman kotiutumiseni koittaessa ensi kuussa lieneekin hyvä aika muistella tätä matkaa, minkä olen kulkenut Varusmiessoittokunnassa. Viihdeorkesterin porukka ja tunnelma on ollut ainutlaatuista – 12 eri lähtökohdista tulevaa soittajaa pystyvät luomaan hienon ja jännittävän lopputuloksen joka kerta. Juuri tämä kannusti meitä poistumaan omilta mukavuusalueiltamme ja löytämään uusia asioita, joista innostua musiikissa. E-kauden alun epävarma sointulapuista tapailu muuttui nopeasti itsevarmaksi kokonaisuudeksi meidän oppiessa tuntemaan toisemme ja löydettyämme yhteisen tyylin sekä otteen musiikin esittämiseen.

Toki matkamme varrella on ollut hieman mutkia mutta olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että niistä ollaan aina päästy yhteistyöllä yli. Kaikesta huolimatta olemme olleet kaiken tämän aikaa saman asian äärellä, ja keikkalavalla se on tullut ilmi mitä parhaiten. On ollut mieltäylentävää huomata kehitystä niin omassa kuin yhtyetovereiden soittotaidoissa. Näillä eväillä on hyvä lähteä jatkamaan!

Pellikka viihdyttämässä alokkaita Uudenmaan prikaatissa.
Kuva: Puolustusvoimat / Lauri Heroja
  • Jääkäri Ville Pellikka

Jääkäri Pellikka toimii Viihdeorkesterin basistina ja nauttii siivilielämästään Jyväskylässä opiskellen konservatoriolla. Tämä alkujaan Savonlinnasta lähtöisin oleva taistelija tuo yksikköön savolaisen rentoa meininkiä ja nauruhermoja kutkuttavaa viihdettä.