Pöydän toisella puolella

Teksti: Tuukka Turunen
Kuvat: Puolustusvoimat / Varusmiessoittokunnan arkisto, Paavo Pakkanen, Selina Winsten,
Tuomas Puranen

Turunen johtamassa orkesteria omalla aliupseerikurssillaan.
Kuva: Puolustusvoimat / Varusmiessoittokunnan arkisto

Suoritin oman varusmiespalvelukseni Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa saapumiserässä I/18. Minulla oli melko kovia ennakkoluuloja ennen palvelukseen astumista, ja silloin olin varma, että lyhin mahdollinen palvelusaika on minulle ainoa oikea ratkaisu. Olin juuri aloittanut kirkkomusiikin opiskelut Sibelius-akatemialla, minkä vuoksi opiskelujen keskeyttäminen varusmiespalveluksen takia ei tuntunut yhtään innostavalta ajatukselta. Melko nopeasti palveluksen alun jälkeen negatiiviset ajatukset varusmiespalveluksesta rupesivat kariutumaan pois, ja palvelus Varusmiessoittokunnassa alkoi tuntumaan todella hyvältä valinnalta. Melko pian myös ajatukset aliupseerikurssin eli pidemmän palvelusajan suorittamisesta alkoi pyörimään päässäni, ja helmikuussa joukkueenjohtajan haastattelussa ilmoitin (tupakavereiden yllätykseksi) halukkuuteni aliupseerikurssille. Tuota päätöstä en ole katunut hetkeäkään.

Pitkään ei kotiutumisesta kulunut, kun Turunen veti maastopuvun jo takaisin päälleen.
Kuva: Puolustusvoimat / Paavo Pakkanen

Kotiutumispäivänä kävin silloisen varapäällikön toimistossa kertomassa halukkuudestani sopimussotilaaksi Varusmiessoittokuntaan. Tuntui, että haluaisin kokea edes pienen pätkän Varusmiessoittokunnan arkea ”pöydän toiselta puolelta”. Tammikuussa opiskelujen jatkuessa koko asia unohtui oikeastaan täysin, kunnes keväällä 2019 sainkin puhelun, että heinäkuussa olisi sopimussotilaan paikka tarjolla. Tartuin tilaisuuteen epäröimättä ja aloitin heinäkuussa 2019 työt Parolannummella. Keväällä 2020 kävi onnekkaasti, sillä onnistuin saamaan sopimussotilaskauteni jatkoksi 5 vuoden määräaikaisen aliupseerin viran. Tällä hetkellä omat musiikilliset tavoitteeni vielä hakevat hieman paikkaansa; opiskeluni kirkkomusiikin parissa jatkuvat syksyllä työn ohella, mutta ajatus puhallinkapellimestarin opinnoista on välillä pyörinyt päässä. Sitä kautta voisin taas hakeutua soittokuntaan töihin erikoisupseerin virkaan, jota en näe pitkän ajan tähtäimellä yhtään mahdottomana ajatuksena.

Työskentely Varusmiessoittokunnassa on ollut tähän asti erittäin antoisaa. Työstäni mielekästä tekee ehdottomasti sen vaihtelevuus; peruskoulutuskaudella toimin alokkaiden ja ryhmänjohtajien kouluttajana, kun taas erikoiskoulutuskaudella työni pääpaino on kiertueiden tuotannon, kuviomarssin ja paraatikäytänteiden parissa. Eniten voimaa pitkiin ja välillä todella raskaisiin päiviin tuo kohtaamiset varusmiesten kanssa. Pyrin viettämään heidän kanssaan aikaa mahdollisimman paljon työpäivieni aikana, jotta opin tuntemaan jokaisen varusmiehen yksilönä. Koulutuksessa tämä mahdollistaa jokaisen varusmiehen yksilöllisen kohtaamisen, milloin päivittäinen koulutus saadaan taas muokattua jokaiselle sopivaksi.

Tänä vuonna kersantti Turunen on toiminut mm. paraatikäytäntöjen
kouluttajana yhdessä kapteeni Perälän kanssa.
Kuva: Puolustusvoimat / Selina Winsten

Saapumiserä I/20 on tähänastisen palveluksensa aikana osoittanut kunnianhimoa ja kykyä toimia tarmokkaasti ja ennakkoluulottomasti tilanteessa, millaista ei aikaisemmin ole tullut eteen. Normaalisti koko vuotta sävyttäisi todella tiivis keikkailu heti erikoiskoulutuskauden alusta lähtien, mutta tänä vuonna palvelusmotivaatio täytyi kevään alussa löytää täysin jostain muusta kuin intensiivisistä kiertueista tai kansainvälisestä kuviomarssitapahtumasta. Henkilökuntana rupesimme kuumeisesti miettimään eri toteutustapoja koulutuksille, mutta onneksemme varusmiehiltä itseltään alkoi pulppuamaan toinen toistaan luovempia tapoja toteuttaa esimerkiksi konsertteja. Tästä hyvänä esimerkkinä suoratoistona esitetty KasarmiLive-produktio, jossa kuvaus toteutettiin pelkästään varusmiesten ideoinnin ja toteutusten seurauksena.

On etuoikeutettua saada työskennellä joka päivä tällaisen joukon parissa, joka säteilee ammattitaitoa, energisyyttä ja luovaa tekemistä. Koska Varusmiessoittokunnassa palvelee musiikin eri osa-alueiden kunnianhimoisia ammattilaisia ja pitkälle edenneitä harrastajia, on meillä henkilökuntana myös mahdollisuus oppia hurjan paljon varusmiehiltä – musiikin parissa työskentely kun vaatii jatkuvaa itsensä kehittämistä ja kouluttamista. Ei tällainen ympäristö voi olla mitään muuta kuin avartava!

Kuva: Puolustusvoimat / Tuomas Puranen
  • Kersantti Tuukka Turunen

Kersantti Turunen on Varusmiessoittokunnan jokapaikanhöylä, jolta luonnistuu kaikki baretinsärmäysoppitunnista valokaapeleiden vetämiseen. Espoosta kotoisin oleva kirkkomuusikko on lunastanut paikkansa varusmiesten viihdyttäjänä ja sotilaallisen käytöksen ylläpitäjänä. Lisäksi hän toimii 30-vuotisjuhlakiertueen tuottajana ja vapaa-ajallaan hän kurvailee uudenkarhealla punaisella Minillään.